Müşteri Hizmetleri : 0532 388 11 79

Replika Saatlerin İçinde Bulunan Makina Çeşitleri

Saatlerin Teknik Özellikleri

Bize zaman hakkında bilgiler veren saatler bu özelliklerinin yanında şıklığımızın da tamamlayıcı bir parçasıdır. Bu yönüyle en önemli aksesuarlardan biri olan saatlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Saat üreticileri kullanıcıların beklentilerini karşılayabilmek adına saatlere farklı mekanizma ve özellikler ekleyebilmektedir. Bu yazımızda sizlere saatlerin teknik özellikleri hakkında bazı bilgiler vereceğiz.

Mekanik Saatler

Sonsuz makine olarak da bilinen mekanik saatler bu alandaki en önemli buluşlardan birisidir. Çalışabilmesi için gerekli olan gücü kişinin bileğinden alan bu saat modelleri en ufak bir bilek hareketiyle bile çalıştırılabilmektedir. Karmaşık bir iç tasarıma sahip olan mekanik saatlerde bilekten gelen sarsılma etkisiyle saatin içerisinde yer alan özel mekanizma kurularak saatin çalışması sağlanmaktadır.

Komplike Saatler

Birden çok işleve sahip olan komplike saat modelleri çok az sayıda hatta çoğunlukla bir adet üretilmektedir. Bu yüzden diğer saatlere göre daha yüksek ücretlere satılmaktadır. Genellikle İsviçre’de üretilen komplike saatler yüzlerce küçük saat parçasının belirli bir yerleştirme düzeniyle saat kadranı içerisine dikkatli bir şekilde konumlandırılması sonucunda ortaya çıkarılan ürünlerdir.

Perpetual Calender

1700’lü yıllarda bulunmuş olan Perpetual calendar özelliği cep saatleri için tasarlanmış bir takvimdir. Bu özellik sayesinde hem saat sürekli olarak çalışabilmekte hem de 2100 yılına kadar gün, ay ve yıl olarak tarih hakkında bilgiler alınabilmektedir.

Minute Repeater

1500’lü yıllarda ortaya çıkan bu özellik ilk başlarda duvar saatlerinde kullanılıyordu ve ışığın bulunmadığı durumlarda saatin kaç olduğunu gösteriyordu. İlerleyen dönemlerde bu teknik cep saatlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise bu tür saatlerin daha da geliştirilmiş modellerini üreten birçok saat firması vardır.

Tourbillion

En komplike mekanizmalardan birisi olan tourbillion saatin yer çekimi kuvvetinden etkilenerek geri kalmasını önlemek amacıyla geliştirilmiştir. Günümüzde farklı tekniklerle de gerçekleştirilen bu özelliğe sahip olan saatler yüksek fiyatlarla satışa sunulmaktadır.

Dalgıç Saatleri

Cep saatlerinden kol saatlerine geçilmeye başlanması saatin nem, toz ya da güneş ışığı gibi dış etkenlere karşı daha dayanıklı üretilmesi zorunluluğunu da beraberinde getirmiştir. Saatlerin su geçirmez özellikte olması amacıyla ilk kez 1920’li yıllarda plastik camlar çerçeveyle bütünleştirilerek suyun ve tozun saatin iç kısımlara geçişi engellenmeye çalışılmıştır. İlerleyen dönemlerde vidalı arka kapaklara sahip saatler üretilerek daha kaliteli su geçirmez saatlerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Suya ve yüksek basınca dayanıklı saatlerin üretimi ise 1950’li yıllardan itibaren başlamıştır.

Fly-Back Kronograf

Pilotların uçak üzerinden kalkış ve iniş süresini ayarlayabilmeleri için geliştirilen bu tasarım pilotun zaman kaybı yaşamasını önlemektedir.

Grand Guichet

Görme kolaylığı sağlamak amacıyla üretilen bu saatlerde diğer modellere göre daha büyük takvim göstergeleri bulunmaktadır. Takvim göstergesindeki birler ve onlar basamağı ayrı bölümlerde yer aldığı için tarih saat üzerinde daha belirgin olarak görülebilmektedir.

Rezerv Göstergesi

Saatin bir sonraki kurulma zamanını belirten bu rezerv göstergesi kurmalı ya da analog saat modellerinde bulunmaktadır.

Retrograde

Saat içerisinde yer alan bu mekanizma zaman göstergesi sona geldiğinde onu tekrar en başa döndürmektedir.

Kronometre

İlk başlarda denizcilerin hangi boylam üzerinde ilerlediğini hesaplamak amacıyla kullanılan bu özellik günümüzde belirli bir eylem sırasında geçen süreyi ölçmek amacıyla kullanılmaktadır.

Bu Gönderiyi Paylaş
  , , , , , , , , , ,


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir